I Kungälv finns det mesta, trevligt folk, älvar, naturreservat, sjöar, havet och Marstrand. Dessutom närheten till Sveriges näst största stad. (Foto: platsenkungalv.se)

Inledning

Välkommen till Sveriges bästa kommun

Jag vill gratulera familjen Ohan som du kan läsa om i denna tidning. För det är så, Kungälv växer och många vill flytta hit, en del kanske inte tänker på det, men Kungälv är Göteborgsregionens tredje största kommun. Kungälv har haft den högsta befolkningstillväxten i regionen flera gånger de senaste åren. I år räknar vi med att bli 50 000 invånare.

Kungälv är en småstad som känns ovanligt stor. Kanske är det för att tryggheten, servicen och närheten till allt gör att livet i Kungälv känns enklare, rikare och större. Att vi kan cykla till jobbet, komma ut till löpspår, öppna vidder, hav och älv på några minuter. Den kompletta och moderna småstaden. Sveriges härligaste storstad finns på femton minuters avstånd och samtidigt har vi nära till älvarna och båtlivet i Marstrand med vida hav, sandstrand och salta klippor. Bra kommunikationer gör det lätt att ta sig hit, vidare och ut i världen. Den perfekta utgångspunkten.

Vi har våra utmaningar, men kort sagt, Kungälv är mycket attraktivt att leva, bo och verka i. Här välkomnar vi höga ambitioner och nya idéer – här finns plats för storheter. Det är inte en slump att Kongahälla Center är den största handels-investeringen (2 miljarder) i Västsverige på över tio år eller att sjukhuset byggs ut och att BILTEMA vill etablera sig även i Kungälv. 

För i Kungälv finns det mesta – trevligt folk, älvar, naturreservat, sjöar, havet och Marstrand. Här finns urskog i Svartedalen med vargar och vildsvin och här finns tåg, motorväg och närheten till Sveriges nästa största stad Göteborg. Kungälv är en av Sveriges äldsta städer och en historiskt viktig handelsplats. Här bor vi mitt i historien, där byggnader, gator, kyrkor och fästningar påminner oss om vårt rika arv och alla de kungar som levt och utfört stordåd här.

(Foto: platsenkungalv.se)

Kungälv är en trygg kommun. Vi ser sedan flera år hur brottsligheten minskar och den upplevda tryggheten att gå ut själv på kvällen ökar. Här finns tusentals växande företag, här finns bra chanser att hitta ett jobb. Vårt mål är Sveriges lägsta arbetslöshet och att brotten i kommunen ska fortsätta att minska. I Kungälv finns alla idrottsföreningar/verksamheter du kan komma på, här finns bra skolor, goda skolresultat, hög lärarbehörighet, en bra äldreomsorg och dessutom är kommunens ekonomi god och stabil.

Positivt är också att vi säkerställer tillväxt i hela kommunen, vi nyinvesterar hundratals miljoner i nya förskolor, skolor, omsorgsplatser och idrottshallar både i Diseröd, Kode och Kärna. Vi har bestämt oss för att bygga samman Kungälv och Ytterby. Här arbetar vi tillsammans med våra föreningar och företag med ett kraftfullt framtida idrottscentrum/mötesplats, spännande!

I Kungälv samarbetar Socialdemokrater, Moderater och Miljöpartiet för kommunens bästa. På detta sätt får medborgare, företag och föreningar både rött, blått och grönt i politiken. Många kommuner saknar en stabil politisk majoritet – inte Kungälv. Politisk stabilitet skapar tydlighet och utveckling. Vi prioriterar våra kommunala kärnverksamheter som skola, vård och omsorg. Vårt mål är att alltid jämföra oss med de bästa kommunerna, inget annat duger.

Tillsammans skapar vi ett Kungälv där sammanhållning och trygghet går hand i hand med människors frihet och möjligheter. Det ska vi vara stolta över. Och du, hör av dig, jag vill gärna träffa dig, jag bjuder gärna på en kopp kaffe och visar dig vårt stadshus, det är nämligen ditt hus också.

Vi ses!

Miguel Odhner (S), 
Kommunstyrelsens ordförande