Välkommen till Sveriges bästa kommun

Jag vill gratulera familjen Linde du kan läsa om i denna tidning. För det är så, Kungälv växer och många vill flytta hit, en del kanske inte tänker på det men Kungälv är Göteborgsregionens tredje största kommun. En attraktiv oslipad och välskött diamant i storstadens närhet. En attraktiv och stabil kommun.

Kungälv ligger faktiskt 10 i topp både när det gäller robusthet och när vi mäts mot andra i FN:s hållbarhetsprogram Agenda 2030 kring ekonomi, ekologi och social hållbarhet. Skolresultaten ligger bland de 25 % bästa i landet, brotten minskar, arbetslösheten är låg och vi bygger bostäder för alla. För att fortsätta och inte vara blygsam kan det kanske vara värt att nämna att vi är bäst i Sverige när det gäller nöjdhet kring bygglov för företagare.

Vi har våra utmaningar, men kort sagt, Kungälv är mycket attraktivt att leva, bo och verka i. Här välkomnar vi höga ambitioner och nya idéer – här finns plats för storheter. Det är inte en slump att Kongahälla Center är den största handelsinvesteringen (2 miljarder) i Västsverige på över tio år eller att sjukhuset byggs ut.

För i Kungälv finns det mesta, trevligt folk, älvar, naturreservat, sjöar, havet, Marstrand, här finns urskog i Svartedalen med vargar och vildsvin, här finns tåg, motorväg med närheten till Sveriges nästa största stad Göteborg. Kungälv är en av Sveriges äldsta städer och en historiskt viktig handelsplats. Här bor vi mitt i historien, där byggnader, gator, kyrkor och fästningar påminner oss om vårt rika arv och alla de kungar som levt och utfört stordåd här.

Kungälv är en trygg kommun. Här finns 1000-tals växande företag, här finns bra chanser att hitta ett jobb. Vårt mål är Sveriges lägsta arbetslöshet och att brotten i kommunen ska fortsatt minska. I Kungälv finns alla idrottsföreningar/verksamhet du kan komma på, här finns bra skolor, äldreomsorg och dessutom är kommunens ekonomi god och stabil.

Positivt är också att vi säkerställer tillväxt i hela kommunen, vi nyinvesterar 100-tals miljoner i nya förskolor, skolor, omsorgsplatser och idrottshallar både i Diseröd, Kode och Kärna. Vi har bestämt oss att bygga samman Kungälv och Ytterby. Här arbetar vi tillsammans med våra föreningar och företag med ett kraftfullt framtida idrottscentra/mötesplats, spännande!

I Kungälv samarbetar Socialdemokrater, Moderater och Centern för kommunens bästa. På detta sätt får medborgare, företag och föreningar både rött, blått och grönt i politiken. Många kommuner saknar en stabil politiskt majoritet – inte Kungälv. Politisk stabilitet skapar tydlighet och utveckling. Vi prioriterar våra kommunala kärnverksamheter som skola, vård och omsorg. Vårt mål är att alltid jämföra oss med de bästa kommunerna, inget annat duger.

Tillsammans skapar vi ett Kungälv där sammanhållning och trygghet går hand i hand med människors frihet och möjligheter. Det ska vi vara stolta över.

Och du, hör av dig, jag vill gärna träffa dig, jag bjuder gärna på en kopp kaffe och visar dig vårt stadshus, det är nämligen ditt hus också.

Kommunstyrelsens ordförande
Miguel Odhner
Tel 070-352 01 01
miguel.odhner@kungalv.se