Tolvhundra barn sysslar med någon form av idrottsaktivitet varje vecka, berättar Katarina Vallström, som är fritidskonsulent.

Ungdomsidrotten dominerar i föreningstäta Kungälv

Kungälv är känt för sitt för­eningsliv. Man boxas, spelar fotboll, handboll och ishockey, sjunger i kör, sysslar med rodd, teater och sportfiske – för att ta några exempel på vad kommunens invånare sysslar med på fritiden. Det finns mer än 275 föreningar att välja på, ett 50-tal av dessa är idrottsföreningar.

Ungdomsidrott är stort i Kungälv, säger Katarina Vallström som är fritidskonsulent och ansvarar för kommunens kontakter med föreningarna. Våra största sporter är handboll, fotboll och ishockey. Tolvhundra barn och ungdomar mellan sju och tjugo år sysslar med någon form av idrottsaktivitet varje vecka, i stort sett året runt. 

Trots, eller kanske på grund av det stora idrottsintresset, är det brist på idrottshallar, något som delvis håller på att rättas till genom nybyggnation i ett par serviceorter och planering av en
hallarena.

Förra året blev Kungälv nominerad till årets främsta evenemangskommun. Det är den oberoende branschtidningen Sportaffär som varje år utser Sveriges främsta idrottkommuner.

– Ja det var i kategorin kommuner under 70 000 invånare. Och det var jättekul att bli nominerad även om vi inte kom på medaljplats den här gången, säger Katarina Vallström. Att vi blev nominerade tror jag beror på vår bredd när det gäller olika sporter men även att vi har så många olika nivåer. Här finns något för alla.

Text: Anders Post
Foto: Rosie Alm