Denna artikel är en annons

Kongahälla Center – en mötesplats skapad genom nytänkande och framtidstro

Framtidens köpcentrum är inte bara handel, det är en mötesplats och en del av staden. Kongahälla Center skapades ur visionen om att vara en hybrid mellan citykärna och mötesplats där människor arbetar, shoppar, umgås, äter god mat, tränar, gör bankärenden och kan besöka sin vårdcentral. Kongahälla Center öppnade våren 2019 och har redan blivit Kungälvsbornas självklara val.

– Kongahälla Center är den största satsningen på handel i Göteborgsområdet på tio år, säger Håkan Olsson, vd för Kongahälla Shopping AB som ägs av Adapta Fastigheter AB och Alecta. Vi insåg att platsen var perfekt när vi förvärvade tomten för ett antal år sedan. Läget är centralt med Resecentrum i närheten och lättillgängligt när man kommer med bil. Dessutom är det många som bor i området.

Håkan Olsson betonar att visionen är att inte bara erbjuda handel, utan även ett stort utbud av restauranger, gym, kontorsplatser, bank och hälsocenter.

– Vanligtvis läggs handel och gallerior långt utanför centrum, men här har vi gjort tvärtom och på så sätt kunnat involvera olika samhällsfunktioner, något som bara kan göras om läget är centralt.

Just nu håller man på att färdigställa Kongahälla Centers sista del som ska bli kontorsytor för företag i olika storlekar.

– Många företag vill ge sina anställda mer än bara en plats att ställa sitt skrivbord på.

Hos oss kan företagets personal träna på gymmet eller besöka tandläkaren innan jobbet, äta en god lunch och göra sin veckohandling online, och få den levererad direkt ner till parkeringsgaraget.

– Att sitta i moderna lokaler kommer att vara en hygienfaktor i framtiden om man vill attrahera den bästa personalen, säger Håkan Olsson.

Vanligtvis ligger galleriorna utanför stan. Kongahälla Center har gjort tvärtom – här finns allt tillgängligt i stadskärnan.

I Kongahälla Center finns restauranger för alla smaker – en modern mötesplats för familj, vänner och kollegor.

Ät och umgås med familj och vänner

– När du besöker Kongahälla Center är det inte ett traditionellt köpcenter du upplever, säger centrumchefen Anton Knutsson.

Ta till exempel Kongahälla Food Hall på plan två. Här finns sex restauranger med smakupplevelser från världens alla hörn. Sittplatserna är gemensamma så att man kan beställa från olika restauranger och ändå sitta tillsammans.

I stället för en traditionell galleria, blir Kongahälla Center mer av en modern mötesplats för familj, vänner och kollegor.

Samma år som Kongahälla Center öppnade hade också Kungälv Sveriges högsta handelstillväxt. Medan handeln ökade med 3,3 procent i hela landet så toppade Kungälv listan med +18 procent.

– Tillväxten är ett tecken på att vi har blivit Kungälvsbornas självklara val, säger Anton
Knutsson.

Anton Knutsson är centrumchef.

Kongahälla Center är ett regionalt köpcentrum i centrala Kungälv med plats för 100 butiker, verksamheter och service – allt koncentrerat på 40 000 kvadratmeter. Kongahälla Center ligger nära Resecentrum, därifrån tar det tjugo minuter med buss till Göteborgs central. Här finns, förutom shopping, restauranger och nöjen även vårdcentraler, ögon­mottagning och folktandvård.