Denna artikel är en annons

– Vi vill gärna veta vad våra kunder tycker om lägenheterna. Vad har funkat? Vad kan bli bättre? säger Maria Hagman, bostadsutvecklingschef för bland annat Göteborg och Kungälv på Ikano Bostad.

Ikano Bostad bygger kvadratsmart för en bättre vardag

Ikano Bostad har byggt färdigt kvarteret vid Resecentrum i Kungälv, och kunderna är inflyttade. Nu fortsätter man med att bygga fler yteffektiva lägenheter i centrum, men även kvadratmetersmarta radhus i Ytterby.

– Vi bygger inte bara bostäder, vi vill också förenkla vardagen för våra kunder, säger Maria Hagman, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. Bredden i vår verksamhet är också vår styrka. Vi blandar gärna bostadsrätter, hyresrätter och småhus eftersom det bidrar till ökad trygghet och trivsel i stadsdelen när personer med olika förutsättningar har möjlighet att bo där. Vi prioriterar inte bara husen i sig, utan även livet i dem, runt omkring och mellan dem, säger Maria Hagman.

Ikano Bostad utvecklar bostadsrätter, hyresrätter, småhus och vårdboenden. Dessutom äger man och förvaltar hyresrätter och vårdboenden. Det gör det enklare att ta ett helhetsgrepp på hela området och se till att vi arbetar med hållbarhet i alla skeden.

– Bostaden är en viktig del i livet och det är viktigt att bostadsområdet är tryggt och trivsamt. Därför tänker vi redan från början på hur ett bostadsområde ska se ut för att nå just det målet. Allt från en bra utomhusbelysning till öppna, gröna gårdar med grillplatser som gör det lätt för grannar att träffas och umgås. Eller odlingslotter som skapar både nyttigheter, vackra växter och gemenskap, säger Maria.

– Redan när vi planerar radhusområden, som till exempel här i Brf Växa i Ytterby, så ser vi till att det finns gemensam gräsklippare, skyffel och liknande att dela med grannarna – sådant som gör vardagen enklare och roligare för de boende.

Vi bygger inte bara bostäder, utan vi vill också göra det enkelt att göra hållbara val i vardagen.”

För kunderna på Brf Dansa kommer det att finnas en rotunda med planteringar att samlas kring, och på Brf Sjunga blir det en skön sittplats – och kanske ett mikrofonstativ i rabatten.

Det ska vara enkelt att leva hållbart. Egentligen handlar det om att Ikano Bostad har samma grundare och värdegrund som IKEA – att på olika sätt och med sunt förnuft förenkla vardagen för de många människorna. I det här fallet är produkterna bostäder.

– Vi arbetar mycket med att skapa bättre och smartare bostäder. Ibland förändras våra behov, och det kräver flexibla bostäder, säger Maria Hagman.

– Vi bygger kvadratsmart, vilket innebär genomtänkta och yteffektiva lägenheter, som är prisvärda och anpassade efter faktiska behov. Det handlar om att tänka om och tänka nytt. Genom vår innovationsmetodik ”BoLabb” arbetar vi med att titta på hur vi lever och vilka behov och förväntningar vi har på vårt boende. Inom ramen för BoLabb har vi till exempel tagit fram olika flexibla lösningar som gör att bostaden enkelt anpassas. Bland annat flexibla eluttag och väggar som kan flyttas med en knapptryckning. Med den flyttbara väggen är det möjligt för familjen med växelvis boende barn att skapa ett extra sovrum i vardagsrummet.

– Det handlar om livet – inte bara en bostad, säger Maria Hagman.

Tre bostadsprojekt i Kungälv

Brf Sjunga, Kungälv
• Lägenheter till salu: 2–4 rok
Pris: Från 2 200 000, avgift 3 200 kr/mån
• Inflyttning: Från jan 2022
Brf Dansa, Kungälv
• Lägenheter till salu: 2–4 rok
Pris: Från 2 000 000, avgift 3 100 kr/mån
• Inflyttning: Från sommar 2022
Brf Växa
• Radhus till salu: 5 rok, 109 kvm
• Pris: Från 3 200 000, avgift 5 500 kr/mån
• Inflyttning: Från årsskiftet 2021/22

Fakta Ikano Bostad

• Ikano Bostad bildades: 2005 • Ägare: Familjen Kamprad • Vd: Robert Jaaniste • Medarbetare: ca 440
• 
Bostäder i produktion: 1 400 st • Antal hyresrätter i förvaltning: ca 6 000 st • Vårdplatser: ca 360 st