Floristerna på Västra gatan. Från vänster: Anita Brask, Maria Grip och Malin Bidås.

Här ska affärerna blomstra

När fler handlare flyttat från Västra gatan har det blivit tystare. Men nu väntar renovering, och på sikt många fler invånare i stadskärnan. En som ser en ny framtid för den gamla handelsgatan är Maria Grip som driver butiken Ebbas Blomsterhandel.

När de större kommersiella aktörerna flyttat till Kongahälla köpcentrum så ökar behovet av mindre, småskaliga och nischade butiker och restauranger på Västra gatan. Fler boende i området och uppfräschning av gatan ska bidra till en levande stadskärna. 

Maria Grip tog över Ebbas Blommor för drygt ett år sedan. Hon är ekonom och har inte tidigare sysslat med floristverksamhet.

– Jag har jobbat som ekonom på olika företag i trettio år och kände att jag ville göra något nytt i livet, säger Maria Grip. Så jag anmälde mig till en floristutbildning och insåg att det var det här jag ville göra.

Maria Grip hittade en annons där en blomsterhandel i Kungälv var till salu.

– Den blev min, och på den vägen är det.

Nu har Maria Grip två anställda och ytterligare en person som hyrs in.

– Det är lite tyst på Västra gatan nu, men vi ser fram mot att det blir mer fart när gatan fräschas upp och att det börjar byggas. Mer boende betyder att gatan blir levande och affärerna kan blomstra.

Text: Anders Post
Foto: Rosie Alm