Familjen Ohan hade länge tänkt flytta till Kungälv. Så när arbetsmöjligheter och studier stämde slog familjen till. Nu har det gått 10 år och mycket har hänt.

Familjeliv

Familjen Ohan flyttade till Kungälv

”Det har hänt jättemycket här sedan vi kom hit för åtta år sedan”

Hur är det att bo i Kungälv, och varför valde ni att flytta hit av alla platser? Frågorna går till familjen Ohan, som består av mamma Marina, pappa Ibrahim och barnen Mila elva år, Jacob snart åtta år, samt Joel som är två år.

Text: Anders Post
Foto: Markus Holm

Familjen Ohan, som flyttade från Norrköping 2013, bor i en villa nära den blivande nya arenan i Ytterby. Området har lite av Bullerbykänsla med olika typer av hus och gårdar. Att ta sig in till Kungälvs centrala delar går snabbt, vare sig man väljer att gå, cykla eller ta bilen.

– Att vi flyttade berodde till stor del på att mitt entreprenadföretag fick Göteborgs stad som kund, berättar Ibrahim. Just nu handlar det om att gräva och byta ut gamla vattenledningar.

Marina har en kandidatexamen i offentlig rätt, och har vikarierat som lärare. Men just nu läser hon vidare och bygger på juridiken.

– Jag var väldigt sugen på att få börja plugga igen, säger hon.

Ursprungligen kommer båda från Syrien. Marina flyttade till Sverige när hon var två år, och Ibrahim efter att ha träffat Marina när hon gjorde ett besök i sitt hemland med sin mamma.

– Ja det är ju en särskild och rolig historia, säger Marina. Vid besöket julen 2007 träffade jag Ibrahim. Vi höll kontakten med varandra i ett år innan vi sågs igen i Syrien. Sedan kom Ibrahim till Sverige och så gifte vi oss 2010.

Kungälvs kommun är ju rik på idrott och föreningar, nyttjar ni något av det?
– Ja det är fullt upp, säger Marina. Då tänker jag på barnen i första hand. Både Mila och Jacob spelar instrument på Kulturskolan. För Mila är det piano och tvärflöjt, och dessutom dansar hon balett. Jacob har börjat spela cello. Och båda två spelar dessutom fotboll i IF Yttern.

Varför valde ni att flytta just till Kungälv?
– Vi hade sedan långt tidigare varit intresserade av att bosätta oss i de här trakterna. Men jobb kom emellan. Så småningom, när Ibrahim fick kunder i Göteborgstrakten, så blev det till slut Kungälv.

Hur har kommunen utvecklats sedan ni flyttade hit?
– Det har hänt väldigt mycket på tio år, säger Marina. Utbudet när det gäller affärer, bostäder och nöjen är mycket bättre i dag, och behovet av att åka in till Göteborg är inte så stort.

Något som skulle kunna bli bättre?
– Vår son Joel har precis börjat förskolan, och där är det ett stort tryck med stora barngrupper, vilket jag antar beror på att Kungälv är en populär kommun dit många vill flytta. Man har inte riktigt hunnit med.

– Annars trivs vi väldigt bra, säger Ibrahim. Särskilt på sommaren med nära till havet och all natur runt omkring som vi gärna upptäcker när vi är lediga. Och så gillar vi närheten till storstaden Göteborg.