Den här sidan är en annons

Brf Kaprifolen är Riksbyggens fjärde projekt i Kongahälla. Bostäderna har ett fantastiskt läge vid parken i närheten av Kongahälla Center, och 300 meter till Resecentrum. (Visionsbilder: TMRW)

Allt fler upptäcker det goda livet i Kongahälla

Kungälv är en kommun med stark tillväxt och snabba kommunikationer till Göteborg. De senaste tjugo åren har Riksbyggen haft ett stort engagemang i Kungälvs utveckling. Nu är man med och utvecklar stadsdelen Kongahälla.

Senare års snabba stadsomvandling har skapat förutsättningar för en stark befolkningstillväxt, säger Martin Linsten, som är Riksbyggens marknadsområdeschef. Vi är historiskt sett starka i Kungälv. Det var i Liljedal som vi började producera bostäder i början av 2000-talet.

De senaste projekten är i stadsdelen Kongahälla där vi bygger Kaprifolen och så småningom Brf Humlen. Vi studerar även andra projektmöjligheter i kommunen där det finns mark att förvärva för ny bostadsutveckling.

Martin Linsten betonar att målsättningen för Riksbyggen är att vara en långsiktig aktör som vill fortsätta det goda samarbetet med kommunens beslutsfattare och planerare för att driva stadsutvecklingen framåt i Kungälv.

Brf Kaprifolen är Riksbyggens fjärde projekt där byggnationen pågår för fullt i Kongahälla. Därefter kommer Brf Humlen.

Kongahälla är ett levande centralt område där alla åldrar möts. Här finns restauranger och shopping alldeles i närheten. De små torgen och affärs­lokalerna längs med gångstråken skapar en aktiv och varmt pulserande stadsmiljö.

– Kaprifolen har ett fantastiskt läge vid parken i närheten av Kongahälla Center och 300 meter till Resecentrum, berättar Karin Ekström som är sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Kungälv.

Brf Kaprifolen har formen av en länga på sex våningar, och en högre huskropp på 14 våningar. Under huset finns bilgarage med ett 30-tal parkeringsplatser.

– Men det centrala läget gör att många kommer att klara sig utan bil, säger Karin Ekström. I Kaprifolen finns cykel- och bilpool samt laddstolpar. I köpet av lägenheten ingår dessutom ett årskort på regiontrafiken.

Vilka är det som köper sin lägenhet i Kaprifolen?
– Flera som kommit upp lite i åren vill njuta av det bekväma livet här när de säljer villan, andra är de yngre som köper sin första lägenhet. Men det är inte bara åldersmässiga variationer. Kungälv ligger ju nära Göteborg och här kan vi se att allt fler göteborgare väljer Kungälv som ett alternativ till storstaden och därför gärna flyttar hit.

De 99 lägenheterna är i det närmaste fulltecknade. Inflyttning sker i början av 2024.

Rasmus Edlund som är projektutvecklare för Riksbyggen i Kungälv, berättar om Brf Humlen som är Riksbyggens femte och sista projekt i Kongahälla.

– Humlen är inte lika högt som Kaprifolens 14 våningar, men gott och väl sju våningar med 50-talet lägenheter – från tvåor till femmor. Mycket fokus ligger på hållbarhet, med exempelvis solceller och noga utvalt byggnadsmaterial, bland annat så utreder vi möjligheten att bygga fastighetens stomme av trä. Riks­byggens mål är att halvera CO2-utsläppen till 2030.

De lägenheter som har uteplats får en helt privat yta genom att terrasserna höjs upp från marknivå. Övriga lägenheter har balkonger där de som ligger mot vägen blir inglasade.

– I direkt anslutning till huset finns en grön park som är perfekt för både vila, promenader och träning, berättar Rasmus Edlund. I bottenvåningen blir det gemensamhetslokal med övernattningsmöjligheter.

Liksom i Kaprifolen kommer det att finnas tillgång till bil- och cykelpool. Inflyttning 2026.

Kan man teckna sig redan nu för en lägenhet i Brf Humlen?
– Nej, men det går att anmäla intresse, säger Rasmus Edlund. Genom att även gå med i Riksbyggen Förtur får man välja bostad först när vi säljstartar. Kan vara en bra idé med tanke på att många vill flytta till Kungälv och Kongahälla är en särskilt attraktiv stadsdel.

Rasmus Edlund är projektutvecklare för Riksbyggen i Kungälv, och Martin Linsten är marknadsområdeschef. (Foto: Markus Holm)

Fakta

  • Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar, kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder över hela landet.
  • Företaget bygger egna hem, bostadsrätter, hyresrätter, trygghetsboenden och kooperativa hyresrätter.
  • Stort fokus ligger på omställningen till det hållbara samhället genom exempelvis noggrant utvalt material, solceller, bil- och cykelpooler, samt social hållbarhet i form av gemensamma lokaler och mötesplatser för de boende.